TDI sertifitseeritud sukeldumispede

Tec_diver 300

Kirjutame vahelduseks ka isiklikest asjadest.

Lõpetasin lõpuks oma esimese tehnilise sukeldumise kursuse ja tänasest olen ametlikult sertifiseeritud kui TDI Decompression Procedures ja Advanced Nitrox Diver. Maakeeli tähendab see natuke kiiksuga sukeldumishullu, kes võtab “balloonikuhila” ja ronib vee alla talvituma (loe: passib seal ka veel siis, kui kõik mõistlikud inimesed on juba dekompressioonivaba piiri lähenemise hirmus põgenenud).

Praktikas tähendab see hunnikut balloone, kohustuslikke dekopeatusi, tavalisest kõrgemat riski ja hoolikat planeerimist ning enesedistsipliini.

Suured tänud instruktor Peeter Merimaale kes seda kursust läbi viis ja mind igasugustes võimalikes ja võimatutes olukordades vees leotas. Kõikvõimalikest sukeldumiskursustest on see siiani kõige rohkem sukeldumisoskusi edasi arendanud kursus. Juba ainuüksi teadmine, et kursuse eest võid ju maksta, aga kui oskused on nadid, siis sertifikaati ei saa, sundis pingutama: talvel käisin vähemalt 5-6 korda iseseisvalt rummu karjääris 2 kraadises vees  oma viletsat ujuvust treenimas, kuna muud moodi lihtsalt ei teinud harjutusi ära. Rippusin seal põhjast poole meetri kõrgusel ja lõdisesin: ujumisega ei saanud “sooja teha”, kuna siis oleks kogu treening oma mõtte kaotanud. Kogu see jama tasus ennast kuhjaga: sukeldumistel pole ma enam kordagi ujuvuse paika saamise või õigel sügavusel püsimisega hädas olnud.

Nüüd kui kursus läbi, avanevad minu ees kohad, millest enne võisin ainult unistada. Näiteks ühe kursuse sukeldumise tegime allveelaevajahtija MO-410 vrakile 42m sügavusel. See laev on hobisukeldumise piiril (tekid on 40m millest sügavamale tavaline hobisukelduja minna ei tohiks) ja 8 minutit dekovaba aega on ikka armetult vähe. Meie sibasime seal rahulikult 20 minutit ringi, tõsi, nähtavus oli vilets, aga keegi ei keela parema nähtavusega veelgi pikemaks ajaks tagasi tulla. Sügavamal ei ole dekovaba aega üldse nii, et sinna pole hobisukeldujal asja. Paldiski purjekad, Suurupi allveelaevad, HMS Myrtle, Jennissei jt vähekülastatud iludused, siit ma tulen! 🙂

PS! Pildil ei ole mitte mina vaid vanameister Leigh Cunningham sooritamas 220m avatud süsteemi (tänaseks juba üle löödud) sügavusrekordit.

Comments are closed.